Programiranje

Ko boš predelal vsebino te spletne strani, boš:

  • znal uporabiti osnovne nastavitve digitalnih naprav in orodij
  • znal spremeniti dodatne nastavitve digitalnih naprav
  • poznal delovanje digitalnih sistemov 
  • poznal delovanje programske opreme

Digitalni sistemi

1. Kaj so digitalni sistemi

Digitalni sistemi so namenjeni shranjevanju, obdelavi in sporočanju informacij v digitalni obliki. Uporabljajo se v številnih aplikacijah, vključno z nadzorom procesov, komunikacijskimi sistemi, digitalnimi instrumenti in potrošniškimi izdelki. Primer tipičnega digitalnega sistema je digitalni računalnik, ki ga pogosteje imenujemo računalnik.

Osnovni deli računalnika so centralna procesna enota (CPE), pomnilnik ter vhodno-izhodni (I/O) vmesnik. Centralna procesna enota računalnika je v osnovi enaka človeškim možganom. Računalniški pomnilnik je podoben človeškemu pomnilniku. Vprašanje zastavljeno človeku, je enako vnosu programa v računalnik z vhodno napravo, kot je tipkovnica, odgovor človeka na vprašanje pa je podobno izpisu rezultata, ki ga zahteva program, na računalniško izhodno napravo, kot je tiskalnik ali ekran.

2. Programska oprema

Programska oprema je skupek navodil, podatkov ali programov, ki se uporabljajo za upravljanje računalnikov in izvajanje določenih nalog. Je nasprotje strojne opreme, ki opisuje fizične vidike računalnika. Programska oprema je splošen izraz, ki se uporablja za aplikacije, skripte in programe, ki se izvajajo v napravi. Lahko si jo predstavljamo kot spremenljivi del računalnika, medtem ko je strojna oprema nespremenljivi del.

 

3. Digitalna naprava

Digitalna naprava pomeni elektronsko napravo, ki lahko ustvarja, pošilja, deli, sporoča, sprejema, shranjuje, prikazuje ali obdeluje informacije, pri čemer takšne elektronske naprave med drugim vključujejo namizne računalnike, prenosnike, tablične računalnike, periferne naprave, strežnike, mobilne telefone, pametne telefone in vse podobne naprave za shranjevanje, ki trenutno obstajajo ali lahko obstajajo z razvojem tehnologije, ali takšne primerljive elemente z razvojem tehnologije.

Zavedati se moramo, da niso digitalne naprave samo tablice, računalniki ali telefoni. Digitalna naprava je vse kar vsebuje čip. Te se uporabljajo v vseh elektronskih naprava. Omogoča nam ustvarjanje kompleksnih vezij, ki nam poganjajo vsakodnevne naprave. Mogoče se ne zavedamo, vendar imamo doma polno digitalnih naprav, kot so mikrovalovna pečica, pomivalni stroj, pralni stroj, termostat, pečica in mnogo drugih.

 

4. Osnovne nastavitve digitalnih naprav

Vsaka digitalna naprava mora imeti ob nakupu priložena uporabniška navodila. To je knjiga v fizični ali digitalni obliki, ki ti pove kako naprava deluje, hkrati ti poda navodila za njeno uporabo. Poglejmo si primer uporabniških navodil za pralni stroj. Navodila za uporabo imajo po navadi na začetku vedno opozorilo, da jih je obvezno prebrati. Obvezno morajo imeti tudi vključena navodila za priklop ali prvo uporabo naprave. hkrati vključujejo slike, ki nam povedo kaj so funkcije same naprave.

Celotna navodila si lahko ogledate  tu: navodila za uporabo.

 

Oglej si navodila za uporabo mikrovalovne pečice. S pomočjo njih reši naslednje naloge!

(Vsebina na tej spletni strani je povzeta po:

Vse slike na tej spletni strani imajo licenco CC0 1.0

Dostopnost