VAROVANJE NAPRAV

Ko boš predelal vsebino te spletne strani, boš:

 • poznal različne strategije, da se izogne tveganjem,
 • prepoznal potencialno nevarna spletna mesta in e-poštna sporočila,
 • vedel, kaj so elektronski podpisi in certifikati, ki potrjujejo identiteto,
 • vedel, kako na enostaven način zaščititi svojo digitalno napravo (računalnik, prenosni računalnik, mobilno napravo),
 • znal upravljati brskalnik v zasebnem načinu in zna upravljati zgodovino ogledanih strani,
 • poiskal, namestil in konfiguriral dodatke brskalnika za večjo varnost,
 • znal zaščiti različne naprave pred grožnjami digitalnega sveta (zlonamerna programska oprema, virusi itd.)

Na tej spletni strani boš našel splošne informacije in napotke o strategijah za izogib tveganem pri uporabi spletnih mest. Izvedel boš tudi za načine zaščite naprave s pomočjo vtičnikov v brskalniku.

Izogibanje tveganjem

1. Splošne strategije 

Za začetek si poglej par osnovnih strategij kako se je najlažje zaščititi pred goljufijami na internetu.

  • Svoj računalnik ter telefon vedno posodobi na najnovejšo verzijo: Posodobitve, ki jih predlaga proizvajalec so po navadi najboljša obramba naše naprave. Ker so nevarnosti na internetu vedno bolj premetene, je pomembno, da je naša naprava zaščitena z čim boljšo obrambo. Na telefonu posodobitev prejmete kot obvestilo, ki ne izgine dokler ga ne izvedete. Na računalnikih za razliko od telefona ni nujno namestiti vseh posodobitev. Varnostne po drugi strani se nalagajo brez potrditve, ko ugasnemo računalnik in jih moramo posebej izklopiti če jih ne želimo. 

   

  • Uporabljaj dobra gesla: Dobro geslo je zapleteno, dovolj dolgo in ga ni mogoče kar tako uganiti. Dolgo naj bo vsaj 10 znakov, med njimi male in velike črke, številke in posebnih znaki(npr.#?!-.,%&@ß). Geslo naj bo smiseln niz črk, števk in posebnih znakov, ki pa nima pomena saj je npr. besede veliko lažje uganiti. Zelo pomembno je, da imate za vsa pomembna spletna mesta drugačno geslo. To omeji izgubo podatkov, če nam kakšno geslo ukradejo.  Na spodnji strani, lahko preizkusite kako močno je vaše geslo. Brez skrbi. Stran ne hrani gesel, zato lahko brez slabe vesti poizkusiš svoje pravo geslo. 

   

  • Paziti komu zaupaš : Vedno bolj pogosto je pretvarjanje nepridipravov, da so vaši znanci, sorodniki, učitelji, … Pomembno je, da smo pozorni, če je oseba na drugi strani res naš znanec. Poglejmo si primer maila, ki bi ga lahko prejeli in je sumljiv:

   

  • Pazi kaj deliš o sebi na internetu: Ko delimo podatke o sebi na internetu se moremo zavedati, da le te lahko uporabijo nepridipravi. Paziti moramo, da ne objavljamo podatkov, ki bi nam lahko škodovali. Več o tem si bomo pogledali na drugi strani.
  • Ne nakupuj sam: Preden izvajate nakupe na spletnih straneh se morate prepričati, da stran ni lažna. Če na strani še niste nakupovali, preverite ali je to stran, ki je že veliko časa aktivna, ima veliko kupcev ipd. Nikoli ne nakupuj sam, ampak to naredi z svojimi starši. 
  • Beri pogoje uporabe:  Pri večini igric in aplikacij nam le te ponudijo sprejemanje pogojev uporabe. Le te večino krat ne beremo. To ni priporočljivo, saj lahko take odločitve pripeljejo do tega, da obljubite podjetju, ki je igro naredilo kaj na kar nebi pristali. Prav je da si pogoje uporabe vsaj na hitro ogledate. 

   

  2. Načini zaščite telefona in računalnika

  Tukaj bomo spoznali programe in funkcije našega brskalnika s katerimi lahko občutno povečamo varnost brskanja po spletu.

  • Anonimni način brskanja in zgodovina brskalnika: Naš brskalnik si med našim brskanjem hrani zgodovino, ter shranjuje gesla, ki jih vpišemo, da nam olajša delo. Ta funkcija je zelo uporabna, dokler ni zlorabljena. Pomembno je, da poznamo postopek brisanja zgodovine, gledanje le te, ter uporaba anonimnega načina brskanja. Oglejmo si vodič kako to narediti. (Za najboljši pogled daj spodnji vodič na “full screen” (ikona v zgornjem desnem kotu)).
  • Zaščita pred vdorom v napravo: Do sedaj smo govorili o načinih zaščite, ki so vezani na zaščito naprave iz različnih strani ipd. Sedaj pa na kratko povejmo še kako se zaščititi, če je naprava ukradena. Če se nam to zgodi sta dobri stvari da zlikovec ne more naprave odpreti in da če se le da jo najdemo. Za računalnike zaščita ni težka. Če imamo Microsoft račun je vse že zaščiteno. Pogoj za ga narediti je, da smo primorani računalniku dati geslo. Tako zlikovec ne more priti do podatkov. Kar se lokacije naprave tiče pa Microsoft tudi poskrbi za nas. Avtomatično nam vklopi funkcijo sledenje napravi. Če izgubimo napravo sledimo le navodilom na spletni strani. Za zaščito je zato potreben le Microsoft račun s katerim se prijavimo na računalnik. Glede telefona taka zaščita ni obvezna. Moramo jo vklopiti. Glede sledenja napravi svetujem uporabo aplikacije Google Find My Device. Naloži se jo v Google Playu in nam omogoča sledenje napravi, kjerkoli smo. Vse kar moremo narediti je napravo registrirati na svoj mail, da jo lahko na drugi napravi najdemo v sistemu in imeti odprto sledenje lokacije. Kako to naredimo se naučimo na drugi strani. Za zaščito telefona pred udorom z geslom, si ga moremo nastaviti. To naredimo po postopku videa na desni. Za najboljši pogled daj spodnji vodič na “full screen” (ikona v spodnjem desnem kotu)).
  • Uporabljanje vtičnikov za varovanje pred virusi in zlonamerno programsko opremo: Ena najpogostejših mest za pridobivanje virusov na računalnik so “pop-up” reklame. To so reklame, ki se odprejo samodejano v novem oknu, ko kliknemo na kakšen link ali kakšno sliko. To je prostor, da se izvede v ozadju zlonamerna koda. Kako to rešimo? Naložimo vtičnik, ki prepreči, da bi se okna odpirala samostojno. Spodni vodič pokaže kako se to naredi (Za najboljši pogled daj spodnji vodič na “full screen” (ikona v zgornjem desnem kotu)).

  Da ponovimo naučeno reši par nalog. Nekaj vprašanj se nanaša na povedano, nekaj vprašanj pa je tudi dodatnih znanj na to temo:

  Vsebina na tej spletni strani je nastala s pomočjo:

  Vso gradivo na tej spletni strani ima licenco CC0 1.0 

  Dostopnost