SPORAZUMEVANJE Z UPORABO DIGITALNIH TEHNOLOGIJ

Ko boš predelal vsebino te spletne strani, boš:

  • izbral različna ustrezna digitalna komunikacijska sredstva za določen namen,
  • izbral različne digitalne tehnologije za interakcijo,
  • izbral pravilno obliko e-poštnega naslova za različne storitve,
  • poznal gradnike e-pošte in jo tudi sam sestavil.

Digitalne tehnologije

Naši starši, babice in dedki so se med seboj na daljavo sporazumevali na drugačen način, kot se mi sedaj. Pisali so si pisma in telegrame. Kako staromodno! Nam je komunikacija na daljavo s prijatelji precej olajšana. Lahko se sporazumevamo prek telefona ali pa družbenih omrežij. Včasih so na odgovor čakali več dni, zdaj pa se lahko pogovarjamo v realnem času. To pomeni, da odgovor dobimo le nekaj trenutkov za tem, ko nam ga drugi pošlje. Noro, kajne?

S hitrim razvojem računalnika in vsega, kar je z njim povezano, so se razvile tudi digitalne tehnologije. Kaj pa so digitalne tehnologije? To je vsaka tehnološka naprava, ki deluje prek binarne računalniške kode (razlago si oglej v slovarčku). Sem spadajo mobilni telefoni, računalniki, tablice itd. Vse informacije (podatki), ki se nahajajo v napravi, pa so znane kot digitalna tehnologija (Tršan, 2018). K digitalni tehnologiji tako spadajo tudi aplikacije, kot so elektronska pošta, družbena omrežja, spletne igre in še veliko drugega.

Sedaj, ko je učitelj Digi razložil, kaj digitalna tehnologija pravzaprav je, pa Logija zanima še, kako jo pravilno izbrati.

Slovarček

Družbena omrežja so aplikacije, spletne storitve ali strani, ki gradijo medsebojne družbene odnose (npr. Facebook, YouTube, Tik Tok.) (Kaj so družbena oz. socialna omrežja?, b.d.).

Binarna računalniška koda je vsak zapis (beseda, slika, videoposnetek) zapisan le s kombinacijo 0 in 1.

Logi je ugotovil, da mora vedeti s kom in na kakšen način želi komunicirati, ter kaj za to potrebuje. Le tako lahko pravilno izbere digitalno tehnologijo, katero bo uporabil. Pozna Zoom in Microsoft Teams, kjer komunicira prek video klica. Prek e-pošte lahko pošlje različna sporočila in datoteke. Če želi poslati večjo datoteko, pa mora uporabiti OneDrive. OneNote je odličen digitalni zvezek, ki ga lahko uporabljaš hkrati s prijateljem. Učitelji so pa vedno najbolj navdušeni nad spletno učilnico (Moodle), kjer nam dodelijo dodatne naloge. Več o vseh teh storitvah lahko izveš v zavihkih “Deljenje z uporabo digitalnih tehnologij” in “Sodelovanje z uporabo digitalnih tehnologij“.

Preveri, ali znaš izbrati ustrezno digitalno tehnologijo v opisanih primerih.

E-pošta

Gotovo veš, da je e-pošta ena najpogostejših oblik komuniciranja prek spleta. Pa si že kdaj napisal kakšno e-poštno sporočilo? Veš kako je sestavljeno? Učitelj Digi je to naučil Logija v spodnjem videoposnetku. Oglej si ga in tudi ti boš znal poslati e-poštno sporočilo.

Zdaj pa preveri, kaj si se naučil!

Vsebina na tej spletni strani je povzeta po:

Vse slike na tej spletni strani imajo licenco CC0 1.0

Dostopnost