SPLETNI BONTON

Ko boš predelal vsebino te spletne strani, boš:

  • poznal osnovna pravila spletnega bontona v digitalnih tehnologijah,
  • vedel, kako sebe in druge zaščititi pred spletnimi grožnjami.

Spletni bonton

Kako bi se počutil, če bi te sošolci/sošolke v šoli zmerjali in grdo govorili o tebi? Ne prav dobro, kajne?

Kaj pa, če bi te zbadali prek družbenih omrežij? Predvidevam, da ti tudi to ne bi bilo všeč.

Verjetno se bolje počutiš, če so drugi do tebe prijateljski in te spoštujejo. Tako v živo, kot tudi prek spleta. Temu, da se v živo lepo obnašamo drug do drugega, pravimo bonton. Spoštljivemu in lepemu odnosu prek spleta pa … spletni bonton! Saj ni bilo tako težko ugotoviti, kajne? 😊

Na tej strani boš izvedel vse o spletnem bontonu. Kako se lahko vedemo, kako se ne smemo, oziroma na kaj moramo biti pozorni, ko komuniciramo z drugimi prek spleta.

Čisto na koncu pa te čaka namig, kaj narediš, če na vse te nasvete oziroma pravila pozabiš. Tako da hitro poglejva, katerih pravil se moraš držati!

Pomembno!

Preden nekaj komentiraš/objaviš/pošlješ, se vedno vprašaj »Kako bi bilo meni, če bi mi nekdo to napisal?«.

Poskrbi za svoje podatke, da ne pridejo v napačne roke!

No, pa sva prišla do obljubljenega namiga. 😉 Ko boš naslednjič želel nekaj komentirati/objaviti/napisati, se vprašaj: »Kako bi bilo meni, če bi mi nekdo nekaj takega napisal?«. Če je odgovor na primer: »Ne bi mi bilo všeč« ali pa »Ne bi mi bilo prijetno«, potem tega ne objavi. Če pa bi se ob tem počutil prijetno in ne bi bil užaljen, pa lahko objaviš.

Učenec Logi si je to zapomnil. Si si tudi ti? Preveri!

Spletne grožnje

Verjamem, da se zavedaš, da niso vsi uporabniki spleta prijazni. Obstajajo tudi ljudje, ki bi radi zlorabili tvoje podatke, te nadlegovali ali pa celo ukradli tvojo identiteto. Brez skrbi, izvedel boš, kako se zaščititi pred takimi nepridipravi. Oglej si spodnji videoposnetek.

Sedaj, ko si si ogledal posnetek kako se zaščititi pred spletnimi grožnjami, pa bo učitelj Digi preveril, koliko si si zapomnil.

Spodnjo nalogo rešiš tako, da okvirčke, za katere se ti zdi, da so del zaščite pred spletnimi grožnjami daš v okvirček “Zaščita”, če niso, pa v okvirček “Ni zaščite”.

Vsebina na tej spletni strani je povzeta po:

Vse slike na tej spletni strani imajo licenco CC0 1.0

Dostopnost