VAROVANJE OSEBNIH PODATKOV IN ZASEBNOSTI

Ko boš predelal vsebino te spletne strani, boš:

 • razumel pogoje za uporabo medmrežnih storitev in jih upošteva pri delu,
 • imel pozitiven, vendar realen odnos do koristi in tveganj, povezanih z medmrežnimi tehnologijami
 • razumel, kako lahko drugi vidijo njegov digitalni odtis,
 • razumel delovanje omrežij VPN in zna ustvariti povezave med napravami,
 • znal se zaščititi pred poskusi kraje podatkov,
 • razumel pravne vidike v zvezi z izmenjavo in obdelavo osebnih podatkov, vključno z vrstami izjav o skupni rabi osebnih podatkov,
 • znal izslediti informacije o sebi,
 • zavedal se načel zasebnosti v medmrežju,
 • zavedal se vpliva in dolgoživosti digitalnih podatkov, ki jih upošteva pri objavi,
 • premišljeno delil osebne podatke na spletu,
 • pri prikazovanju podatkov z medmrežja o sebi deloval kritično

  Na tej spletni strani boš našel splošne informacije in napotke o strategijah za izogib tveganem pri uporabi spletnih mest, pogledal si boš katere podatke lahko delimo na internetu in katere je bolje držati zase. Spoznal boš še par osnovnih funkcij deljenja na spletu in se vprašal kako se zaščititi pred nepridipravi, ki bi radi prišli do naših občutljivih podatkov.

  Varovanje zasebnosti na internetu

  1. Uporabni nasveti

  Spoznali bomo par nasvetov za varovanje zasebnosti na spletu.

   Bodi pozoren katere podatke deliš z drugimi: V današnjem času socialnih omrežij je zelo pogosta problematika objav na internetu deljenje občutljivih podatkov. Že od malih nog moremo poznati kar lahko neka nepomembna objava prinese.  Ker je današnja tehnika za udiranje v osebne račune zelo dodelana, se recimo banke vse odločajo, da je za vstop v svoj bančni račun na primer potrebno odgovoriti na eno varnostno vprašanje. To so vprašanja, ki se predvideva, da jih znate odgovoriti le vi. Pa si poglejmo par najpogostejših:

    • V katerem mestu ste se rodili?
    • Kako je ime vašemu najljubšemu hišnemu ljubljenčku?
    • Kakšen je dekliški priimek vaše matere?
    • Kako se imenuje vaša osnovna šola?
    • Katera je bila vaša najljubša hrana v otroštvu

   Vprašajmo se koliko izmed danih vprašanj lahko odgovori oseba, ki vas ne pozna a gleda vaš profil na socialnih omrežjih. Noben izmed danih podatkov ne izgleda pretirano pomemben, a je lahko ključen za udor v vaš račun.  Zelo pomemben ukrep, ki vidno zmanjša možnost, da nepridiprav izve podatke o vas je nastavitev zasebnosti na socialnih omrežijh. Zaradi večjega dosega je nastavitev, ki je nastavljena na začetku taka, da lahko vaše objave vidijo tudi prijatelji vaših prijateljev. To je zelo velika količina ljudi, ki jih najbrž ne poznate. V nastavitvah nastavite, da vaše objave vidijo le vaši prijatelji.

    

   IP in uporaba VPN: IP je številka s katero se naš računalnik prikazuje na internetu. Če želimo brskati po spletu se naš računalnik poveže na internet in naš računalnik dobi unikaten IP naslov, ki ga ima le on. Tako lahko skrbniki strani ugotovijo iz kje se povezujemo na različne spletne strani.

    

   V zadnjem času se na spletu pojavlja veliko videov, kjer se osebe pogovarjajo na video klepetalnicah, ali čemu podobnemu. Oseba na eni strani nato “ugane” njihov naslov ter ime in priimek iz njenega IP naslova. Zelo pomembno je povedati, da je tak video laž. Zmotno je prepričanje, da nas lahko osebe izsledijo z pomočjo našega IP naslova. Če imamo IP naslov neke naprave, lahko sicer ugotovimo iz katere države je, a se kraja kjer biva niti slučajno ne more določiti. Da se o tem prepričate vas vabim, da na spodnji spletni strani kliknete na številko, ki prikazuje vaš IPv4 naslov. Odprl se vam bo krog na zemljevidu. Če ga povečate boste videli krog v katerem se nahaja vaša naprava. Hitro boste ugotovili, da je krog v katerem se nahajate zelo velik (v mojem primeru več kot 1 uro vožnje stran). Ugotovimo torej, da vaš IP naslov ni zadosten podatek, da vas izsledijo. Pomemben poudarek, ki ga je potrebno iz tega izvleči je, da npr. naša številka ni tako zanemarljiv podatek. Če s pomočjo iskanja IP naslova ugotovi v kateri državi se nahajamo, lahko dokaj hitro vašo telefonsko številko preveri v npr. državnem imeniku in hitro pridobi podatke kdo smo.

   Če želimo, lahko naš IP tudi spremenimo. Obstaja veliko programov, ki spremenijo našo domačo omrežje z drugo državo, tako da računalnik “prepričamo” da se nahaja v drugi državi. Ko se povežemo na internet pridobimo IP vezan na to državo, torej če kdo preveri naš IP ne najde naše, ampak tujo državo. Tako ukrepanje je za nas dokaj redko, a prav je da poznamo njegovo delovanje.

    

   Varna gesla: O geslih smo se pogovarjali na prejšnji strani, a je to ključen način za preprečevanje vdorov v zasebnost. Zelo problematičen podatek je da je 10 najbolj pogostih gesel takih, ki so popolnoma neprimerna. To so 123456 (najpogostejše geslo na svetu. Računalnik za ugotovitev takega gesla ne potrebuje niti 1 sekundo časa), 123456789, qwerty(zaporedne črke na levem delu tipkovnice), password, 12345, qwerty123, 1q2w3e, 12345678, 111111 in 1234567890. 

   Uporabljaj dvojno avtentikacijo: Odlična zaščita za vdore v pomembne račune je dvojna avtentikacija. To je način preverjanja, kjer moraš poleg gesla za vstop v račun potrditi svojo verodostojnost tudi na drugi napravi, večino krat telefonu. Taka zaščita po nekaterih podatkih prepreči tudi do 99% vseh vdorov v naše račune. Vodič kako si tako avtentikacijo naložiti na svoj mail je spodaj (Za najboljši pogled daj spodnji vodič na “full screen” (ikona v zgornjem desnem kotu)).

    

    

    

   Za ponovitev in nadgraditev znanja reši spodnjo križanko. Kar ne znaš si lahko pomagaš z internetom. POZOR! V križanki na mestih, kjer je potreben presledek tega tudi naredi. Tudi presledek je del gesla.

    

   2. Kje videti podatke o sebi?

   Tukaj boš spoznal funkcijo našega brskalnika s katero lahko občutno povečaš zavedanje kateri podatki so o nas na internetu.

   Kaj ve Google o tebi? Poglejte si video spodaj. Za najboljši pogled daj spodnji vodič na “full screen” (ikona v spodnjem desnem kotu)).

   Da ponoviš naučeno reši par nalog. Nekaj vprašanj se nanaša na povedano, kakšno pa je tudi iz nabora dodatnih znanj na to temo:

   Vsebina na tej spletni strani je nastala s pomočjo:

   Vso gradivo na tej spletni strani ima licenco CC0 1.0   

   Dostopnost