DELJENJE Z UPORABO DIGITALNIH TEHNOLOGIJ

Ko boš predelal vsebino te spletne strani, boš:

  • ovrednotil vir, preden ga boš delil z drugimi,
  • razumel koncept tehnologije v oblaku ter ga uporabil za svoje potrebe,
  • spoznal orodja za izmenjavo informacij in virov z drugimi na internetu, delo in učenje na daljavo,
  • delil vsebine, ki jih boš našel na internetu.

Vrednotenje virov

Si v članku na internetu prebral, da so v Afriki našli slona roza barve? Hm, zanimivo. Preden pa to poveš svoji celotni družini in prijateljem, se prepričaj, da je vir verodostojen – to pomeni, da je članek napisal strokovnjak in ga objavil na spletni strani, ki ji lahko zaupamo (Medved, b. d.). Kako lahko prepoznaš lažne novice pa ti bo učitelj Digi predstavil kar v miselnem vzorcu, da si boš lažje zapomnil!

Poudarki

Preden se odločiš, da boš vir delil z drugimi je pomembno, da ga ovrednotiš. Poleg tega pa pazi, da ob delitvi vedno navedeš avtorja vira ter spletno stran, na kateri je objavljen.

V oblačnih storitvah lahko shranjuješ datoteke in jih deliš z drugimi. Tebi in tvojemu sošolcu pa omogočajo tudi, da hkrati pišeta v skupen dokument.

Pa reciva, da si zdaj našel kakšen bolj verodostojen vir, na primer članek o slonici, ki živi v živalskem vrtu v Ljubljani. Z drugimi uporabniki poučnega foruma o živalih želiš deliti nekaj dejstev, ki si jih na novo izvedel po prebranem članku. Pri tem pa si ne smeš lastiti zaslug drugega, zato moraš navesti vir, iz katerega si izvedel nove informacije. Torej navedemo avtorja vira (če je ta napisan) ter spletno stran, na kateri smo vir našli (Medved, b. d.). Tako, uporabniki foruma ti bodo gotovo hvaležni, da so izvedeli nekaj novega o slonih!

Več o tem, kako navajamo vire, si lahko prebereš tukaj.

Oblačne storitve

Z drugimi uporabniki interneta pa lahko delimo tudi vsebine, ki smo jih ustvarili sami (seminarske naloge, slike, videoposnetke,…). Pri tem si lahko pomagamo s tako imenovanimi oblačnimi storitvami. Oblak nam omogoča enostaven dostop do datotek, kjerkoli smo. Pomembno je le, da imamo dostop do internetne povezave. Poznamo veliko oblačnih storitev, ogledali pa si bomo dve, ki sta nam na voljo preko Microsoftovih storitev. To sta OneNote ter OneDrive.

OneDrive

OneDrive je zelo uporabna oblačna storitev, v kateri lahko shranjujemo svoje datoteke ter do njih dostopamo v katerikoli napravi (na računalniku, telefonu, tablici,…). Če se nam zgodi, da izgubimo datoteke na računalniku, pa te še vedno ostanejo shranjene v OneDrive! Torej nam zagotavlja tudi varnost in zaščito datotek. Vse kar imamo tu shranjeno pa lahko enostavno delimo tudi z drugimi (Osebna shramba v oblaku v storitvi OneDriveb. d.). Te zanima kako? Poglej si video in izvedel boš še več o OneDrive.

Nato se preizkusi še v spodnji aktivnosti.

OneNote

OneNote je »digitalni zvezek«. Je urejevalnik besedil, katerega lahko ureja več oseb hkrati (Microsoft OneNote, b. d.). Torej, če imata s sošolcem skupno seminarsko nalogo, lahko vajine ideje hkrati pišeta v »zvezek« in imata vpogled v vse, kar je sošolec že naredil. Zveni uporabno, kajne? Kaj vse pa lahko sploh počnemo v tej storitvi, pa si poglej v videoposnetku.

Zatem reši še aktivnosti, ki jih je zate pripravil Digi.

note

Vsebina na tej spletni strani je povzeta po:

Vse slike na tej spletni strani imajo licenco CC0 1.0

Dostopnost