UPRAVLJANJE Z DIGITALNO IDENTITETO

Ko boš predelal vsebino te spletne strani, boš:

  • razumel, da lahko različni deležniki pozitivno ali negativno prispevajo k oblikovanju digitalne identitete,
  • vedel, kako zaščititi sebe in druge pred spletnimi grožnjami v spletnih okoljih,
  • razločil koristi in tveganja, povezana z izpostavljenostjo spletne identitete,
  • vedel kako slediti svojemu digitalnemu odtisu.

Digitalna identiteta

Vsak človek na svetu, kot tudi ti in jaz, ima svojo identiteto. Identiteta je sestavljena iz različnih podatkov, kot so: ime, priimek, naslov bivanja, datum rojstva, pa tudi fizične značilnosti, kot so podoba obraza in prstni odtis. Vsaka oseba lahko svojo identiteto dokaže z osebno izkaznico. Različne varnostne tehnologije ščitijo uradne dokumente pred ponarejanjem.

Tudi v digitalnem svetu moramo uporabniki dokazati svojo identiteto. Tu je identiteta sestavljena iz uporabniškega imena ter gesla (Virtueller Ausweis: So funktionieren digitale Identitäten, 2020).

Človeška identiteta in digitalna identiteta nista neodvisni in ločeni med seboj, temveč sta povezani in vplivata druga na drugo. Kako se sami predstavimo v digitalnem svetu, lahko pozitivno ali negativno vpliva na našo identiteto (Digital Identity – Die eigene digitale Identität managen, 2017). 

Pomembno!

Pazi, da si ustvariš čim bolj pozitivno digitalno identiteto.

Redno pregleduj svoj digitalni odtis.

Sedaj veš, da lahko na digitalno identiteto vplivaš s pozitivnimi ali negativnimi deležniki. Prav tako izpostavljenost s spletno identiteto predstavlja nekatere koristi in tveganja. Pogledaš si še lahko, kako se zaščitiš pred različnimi spletnimi grožnjami.

Digitalni odtis

Digitalni odtis je sestavljen iz vsake poslane e-pošte, vsake objave, ki si jo delil na družbenih omrežjih ter iz vsake slike, ki si jo poslal prijatelju. Sem najbolj paše rek o spletu: »kar je enkrat na spletu, ne moremo nikoli popolnoma izbrisati«. In prav zato je dobro, da te vse kar objaviš/pošlješ/napišeš, predstavlja v najboljši možni luči (Pragati, 2018).

Ker je digitalni odtis zelo obširen, priporočam, da ga vsake toliko preveriš. Za začetek lahko v Googlu in drugih iskalnikih iščeš sam sebe. To narediš tako, da v iskalnik vpišeš svoje ime in priimek, okoli njega pa postaviš narekovaje. Tako kot se je Logi »pogooglal« v posnetku.

Narekovaji ti zagotovijo, da bo iskalnik besedno zvezo iskal v celoti in ne ločeno (ime posebej, priimek posebej). Iskalnik ti bo vrnil nekaj rezultatov, ki jih preglej, da boš videl koliko podatkov se ujema s tvojim imenom in priimkom. Ne pozabi tudi na slike. Če si naletel na nekaj, kar ne želiš, da je objavljeno, se lahko obrneš na skrbnika spletnega mesta in ga prosiš, da odstrani podatke (Kako izslediti svoj digitalni odtis, 2022).

Za večjo varnost in pregled digitalnega odtisa, nastavi svoje uporabniške račune na zasebne. Ko pa prenehaš biti aktiven v družbenih omrežjih ali pa veš, da ga ne boš uporabljal več, zaradi varnosti uporabniški račun izbriši (Kako izslediti svoj digitalni odtis, 2022).

Prišla sva do konca. Digi ti je pripravil še eno zabavno in poučno igro spomina. Preizkusi se!

Vsebina na tej spletni strani je povzeta po:

Vse slike na tej spletni strani imajo licenco CC0 1.0

Dostopnost